”Vi är bäst i Norden just nu”

Tre raka segrar och igår besegrades VM-trean Holland på hemmaplan med 2-0.
Lars Lagerbäck och hans Island har fått en lysande start på EM-kvalet.
– Jämför du våra resultat med övriga nordiska länder så kan man säga att vi är bäst i Norden just nu, säger Lagerbäck när viasatsport.se når honom dagen efter bragdinsatsen mot Holland.

Gylfi Sigurdsson gav Island en drömstart när han efter tio minuter slog in en straffspark fram till 1-0. Minuter innan halvtidsvilan kunde samme islänning öka på ledningen till 2-0 när han bombade in ett volleyskott efter hörna. Målet blev matchens sista och förbundskapten Lars Lagerbäck kunde fira sin och Islands tredje raka seger i EM-kvalet.

När viasatsport.se når den svenske succétränaren dagen efter är han belåten med sitt landslags insats och betonar återigen det fina försvarsspel som låg bakom segern.
– Det är alltid härligt att vinna, speciellt mot ett av världens bästa landslag. Försvarsspelet är ju som jag sagt tidigare så nära det perfekta man kan komma. Vi skapade ju väldigt mycket för att ha så lite boll, vi skapar ju egentligen lika många målchanser som Holland, trots att de hade 69 procents bollinnehav.
– Det vart mycket omställningar men också en del längre anfall så jag är relativt nöjd. Deras bollinnehav pågår ju till största del framför oss och där får de gärna ha bollen när vi leder. Det var det vi betonade i halvtid, vi behövde inte stressa eller gå bort oss när de till största delen hade bollen vid mittlinjen eller några meter in på vår planhalva.

”Betyder oerhört mycket för oss”

Tvåmålsskytten Gylfi Sigurðsson är en av dem som fått mest beröm efter EM-kvalet. Något som även Lagerbäck håller med om.
– Han betyder oerhört mycket för oss, så klart. Han är ju unik i det att han är en fantastisk anfallsspelare med en otrolig högerfot samtidigt som han är han en otroligt duktig försvarsspelare. Jag sa det igår på presskonferensen, den enda jag spontant kan jämföra honom med är Fredrik Ljungberg även om han då var en kantspelare och Gylfi nu spelar i anfallet.

Island är ett av totalt fem lag som tagit maximala nio poäng på tre matcher. Den inledande 3-0-seger mot Turkiet följdes upp av samma resultat mot Lettland på bortaplan och igår alltså 2-0 mot VM-trean Holland.
– Hade du frågat mig före EM-kvalet startade så hade det realistiska varit att vi hade sex eller sju poäng. Nu räknar inte jag så utan alla matcher betyder tre poäng, det är enda tänker på.
– Du vet att du alltid har chansen att vinna om du har ett hyfsat eller bra lag och det har vi. Även om vi kanske inte är bland de 25 bästa så kan vi slå alla lag. Så jag ska inte säga att det här en chock för mig, men det är kanske bättre än vad jag hade trott om du hade frågat mig för första EM-kvalmatchen.

Liten chans till presidentpost

Många har stämt in i hyllningskören till Lagerbäck och Island. Men förbundskaptenen själv har ännu inte hunnit läsa ikapp allt som skrivits efter matchen.
– Det jag har hört och sett är inte sådär jättemycket. Men det är klart att alla man möter är ju väldigt glada och alla är väldigt positiva, det är ju självklart roligt.
Marco Materazzi vill att du utses till president..?
– Jaså? (Skratt), jag tror ju inte att jag skulle ha någon större chans men det är ju roligt att folk är positiva i alla fall.
Hur behåller du och laget fötterna på jorden efter det här?
– Det första vi ska inse är att vi bara har spelat tre av tio matcher än så länge och vi är fortfarande väldigt långt ifrån EM i Frankrike. Det är ju framför allt det budskapet som vi ska föra fram nästa gång vi träffar spelarna.
– Vi måste minst bibehålla den standard som vi har haft hittills, det sa vi redan efter matchen mot Turkiet. Men med de här spelarna tror jag inte att det är något problem, det här kommer inte att stiga dem åt huvudet, säger Lagerbäck.

Mellan 2000 och 2009 var 66-åringen förbundskapten för det svenska landslaget och efter succén i inledningen av EM-kvalet blir frågan oundviklig. Hur står sig dagens Island mot de svenska landslag som Lagerbäck var ansvarig för?
– Jag tycker nog att vi har en liten bit kvar till de bästa landslagen som jag, Tommy (Söderberg) och Roland (Andersson) coachade.
Tycker du att ni är bäst i Norden just nu?
– Det är svårt att säga, men tittar du på inledningen av EM-kvalet så har vi haft två tuffa hemmamatcher mot Turkiet och Holland samt en svår bortamatch mot Lettland där vi har vunnit samtliga. Jämför du våra resultat med övriga nordiska länder så kan man säga att vi är bäst i Norden just nu.
– Spelmässigt är det mer subjektivt. Jag tycker att vi spelar en riktigt bra fotboll. Vi har ett väldigt bra försvarsspel samtidigt som vi har väldigt fina inslag i vårt anfallsspel. Jag får nog säga att jag tycker att det fungerar väldigt bra för tillfället.

”Holland blir svåra att räkna bort”

Redan nu blickar Lagerbäck framåt. Härnäst väntar en träningsmatch mot Belgien 12:e november innan EM-kvalet drar igång igen. Då tar Island sig an gruppens andra fullpoängare – Tjeckien.
– Det känns väldigt bra att vi skaffat oss ett försprång på sex poäng. Om vi inte gör en rejäl djupdykning nu så känns det som att vår kvalgrupp har utvecklats till ett trelagsrace. Turkiet har ändå åtta poäng och hur bra de än spelar så tror jag att de får svårt att nå ikapp oss. Holland blir svåra att räkna bort, trots att de har sex poäng upp till oss och Tjeckien.

Hur ser målsättningen ut, är det EM som gäller nu?
– Vi pratar inte så mycket om den typen av målsättning men hade du frågat spelarna inför eller om du gör det nu så hade de sagt att Island självklart ska spela EM i Frankrike 2016.

LÄS ÄVEN
Islands superskräll

Kommentarer

Sammandrag

Höjdpunkter & Mål

Reportage

Mest tittat

Program

Intervjuer

Mål!

Play Add to playlist

Mål: Vardy sänker Turkiet i slutminuterna (2-1)

22 Maj / LK / ENGLAND-TURKIET
Play Add to playlist

Mål: Çalhanoğlu tystar engelsmännen (1-1)

22 Maj / LK / ENGLAND-TURKIET
Play Add to playlist

Mål: Kane slår till direkt - ger England ledningen (1-0)

22 Maj / LK / ENGLAND-TURKIET
Play Add to playlist

Mål: Lingards drömträff tar United mot FA-cuptiteln (1-2)

21 Maj / FA-CUPEN / CRYSTAL PALACE-MAN UNITED
Play Add to playlist

Mål: Mata med snabb replik - efter Rooneys fina förarbete (1-1)

21 Maj / FA-CUPEN / CRYSTAL PALACE-MAN UNITED
Play Add to playlist

Mål: Puncheon skjuter Palace mot första titeln (1-0)

21 Maj / FA-CUPEN / CRYSTAL PALACE-MAN UNITED
Play Add to playlist

Höjdpunkt: Thorntons hyllade "macka" sänkte St Louis

20 Maj / NHL / SAN JOSE-ST LOUIS
Play Add to playlist

Mål: Hagelin öppnar målskyttet mot Tampa Bay

19 Maj / NHL / TAMPA BAY-PITTSBURGH
Play Add to playlist

Mål: Smalling stöter in bollen i eget mål (3-1)

17 Maj / PL / MANCHESTER UNITED-BOURNEMOUTH
Play Add to playlist

Mål: Young sätter spiken i kistan efter fin framspelning (3-0)

17 Maj / PL / MANCHESTER UNITED-BOURNEMOUTH
Play Add to playlist

Mål: Rashford utökar för Manchester United (2-0)

17 Maj / PL / MANCHESTER UNITED-BOURNEMOUTH
Play Add to playlist

Mål: Rooney sätter sitt 100 mål på Old Trafford

17 Maj / PL / MANCHESTER UNITED-BOURNEMOUTH
Play Add to playlist

Höjdpunkt: Här gör Strålman mål - direkt i comebacken

17 Maj / NHL / PITTSBURGH-TAMPA BAY
Play Add to playlist

Mål: Diouf avgör för Stoke (2-1)

15 Maj / PL / STOKE-WEST HAM
Play Add to playlist

Mål: Arteta bakom Arsenals sista mål för matchen (4-0)

15 Maj / PL / ARSENAL-ASTON VILLA
play Dra videoklipp hit för att skapa en playlist